Vrstvenie a kombinovanie aktívnych látok dokáže byť poriadne mätúce, najmä keď každý článok a zdroj tvrdí niečo iné. Existuje neskutočné množstvo mýtov a vyslovene neprávd kolujúcich po internete ohľadom tejto kombinatoriky, aj preto som sa rozhodla napísať tento článok.

Trvalo mi to iba dva mesiace... :))

Každý, kto už objavil čaro aktívnych látok v kozmetike a uvidel prvé výsledky na pleti, chce toho väčšinou skúsiť viac a viac. Nájsť tú svoju, dokonale vyhovujúcu pleťovú starostlivosť, vybudovať si funkčnú rannú a večernú rutinu a prepracovať sa tak ku krásnej, zdravej pleti je super pocit. No nie všetky aktívne látky spolu úplne ladia a experimentovanie na vlastnej koži sa nemusí vyplatiť. Preto som spísala malý návod, čo s čím sa môže smelo kombinovať a čomu sa radšej v jednej rutine vyhnúť.

Takže k veci, čo s čím a ako?

VITAMÍN C (kyselina L-askorbová)

C + AHA/BHA/PHA: Céčko sa veľmi ľúbi s kyselinami, fungujú na podobnom pH (cca 3.5) a môžu sa na seba vrstviť, no ak ich chcete používať spolu, nechajte ich skôr na večernú rutinu. Inak sa „štandardne“ používa C ráno a AHA kyseliny večer. Kyseliny pekne „uvoľňujú cestu“ vitamínu C.

C + Retinol: dva antioxidanty, fantastické antiageingové látky, ktoré sa dopĺňajú, no napriek tomu sa Céčko s retinolom len pre istotu neodporúča kombinovať v jednej rutine, kvôli ich sile a potenciálnej iritácii. Céčko si v tomto prípade dajte skôr ráno, retinol zase večer. Kombinovať sa však pre skúsených užívateľov môžu, dokonca vitamín C pomáha retinolu fungovať lepšie, tým, že ho stabilizuje. To, že sa C a retinol nemôžu kombinovať, je jeden z najčastejších mýtov..

C + Niacinamide: Céčko s niacinamidom pokojne kombinujte, je to skvelý pár. Opäť ale, len pre istotu, ak ste začiatočníci, kvôli (ne)podráždeniu pleti ich môžete používať oddelene, napríklad C ráno, niacinamid večer.

C+ iné antioxidanty: treba byť opatrný v množstve a zbytočne to nepreháňať, aby ste si pleť nepredráždili, ale pri antioxidantoch platí „more is more“ a môžu sa kombinovať medzi sebou, častá kombinácia v sérach je napríklad C+E+kyselina ferulová.

VITAMÍN A

Retinol + AHA/BHA/PHA: tu si treba dávať pozor len na to, že tieto aktívne látky podporujú obnovu kože a hrozí over-exfoliation, alebo začervenanie, podráždenie. Odporúča sa alternovať ich, jeden večer sa zamerať na exfoliáciu s kyselinami, ďalší večer retinol. Obidve tieto látky zvyšujú fotosenzitivitu pokožky, nezabudnite na SPFko cez deň, aj keď je pod mrakom, aj keď je zima, vždy. Neexistuje inak žiadny dôkaz, že by chemické exfolianty retinol deaktivovali, alebo znižovali jeho účinnosť. Dokonca podla niektorých štúdií sa výborne dopĺňajú a kyseliny zvyšujú penetráciu vitamínu A, takže opatrenie používať ich osve môžete zaviesť len „pre istotu“.

Retinol + Niacinamide: veľmi dobrá kombinácia, ktorá sa skvelo dopĺňa, retinol môže iritovať pokožku, zatiaľ čo niacinamid práveže potláča podráždenia a obnovuje prirodzenú bariéru kože – smelo do toho.

Retinol + Benzoylperoxid: toto je jediná kombinácia, ktorú vyslovene neodporúčam (teda nielen ja samozrejme), tí, ktorí používate benzoylperoxid na akné, určite viete, aký je mocný a kombinovanie s retinolom by nedopadlo dobre.

NIACINAMIDE

Niacinamide + AHA/BHA/PHA: toto kombo sa veľmi dobre dopĺňa, kľudne po exfoliácií použite niacinamid, bežné sú aj produkty, ktoré obsahujú obe tieto látky.

(ostatné kombinácie nájdete vyššie)

PEPTIDY (medi, Argireline, Matrixyl, Buffett, Buffett+CU, NIOD CAIS,...)

Pôvodne Deciem nemali na stránke uvedené žiadne kontraindikácie k peptidom, ale aktuálne majú všade uvedené odporúčanie nekombinovať peptidy s kyselinami a vitamínom C.

S niacinamidom sa kombinovať môžu. Ale inde som takúto informáciu nenašla, že by sa peptidy nemohli s niečím kombinovať... preto si myslím, že je to opäť opatrenie pre istotu, kvôli riziku podráždenia pleti pre "začiatočníkov".

Kyselina azelaová (Azelaic acid)

Nenašla som žiadne kontraindikácie, zdá sa, že túto výnimočnú kyselinu môžete kombinovať s ostatnými aktívnymi látkami. Ak máte rosaceu, určite sa na ňu pozrite bližšie.

ALA (Alpha Lipoic Acid)

Veľmi mocná záležitosť, používajte ju veľmi opatrne, max.1-2x do týždňa, len večer a po nej by som už nedávala na pleť žiadne aktívne látky, len nejaký upokojujúci (napríklad cica-) krém.

AHA + BHA dokopy

Toto kombo je len pre skúsených, napr. The Ordinary má ten legendárny krvavo červený mix AHA&BHA, ktorý sa používa max. 1x za týždeň ako maska a zmýva sa, na rozdiel od samostatných kyselín v slabších domácich koncetráciách, ktoré sa nechávajú na pleti pôsobiť. Navzájom sa AHA a BHA kombinovať môžu, ale začnite s kyselinami najprv oddelene podľa typu pleti a nepreháňajte to...

Kyselina hyalurónová

Občas dostanem otázku, s čím sa smie/nesmie kombinovať kyselina hyalurónová. Toto nie je peelingová kyselina ako AHA a BHA, je to čisto hydratačná záležitosť, absolútne neškodná, nachádza sa prirodzene v našej pokožke a môžete sa ňou aj pooblievať. :) Kombinujte s hocičím. Je fantastická a úžasne hydratuje, aj ráno, aj večer, kedykoľvek. Vo forme séra sa nanáša na mierne navlhčenú pleť.

Poradie a vrstvenie

Pri vytváraní svojej rutiny si zistite čo najviac o konzistencii jednotlivých produktov. Po čistení ako prvé idú na pleť produkty na báze vody. Vodnaté, tekuté, až potom gélové. Až potom sú na rade olejové a krémové. Áno, najprv olej, až potom krém. Samozrejme, len ak to vaša pokožka znesie, inak klasické poradie je jednoducho sérum a krém.

Ráno je úplne posledným krokom SPF, až potom makeup. Ak používate aktívne látky v starostlivosti o pleť, denné SPF je must. Malo by byť vlastne v každom prípade a pre všetkých ako základná ochrana zdravia kože, ja viem, že sa opakujem, ale osvety o SPF nikdy nie je dosť.

Ktoré aktívne látky by sa „mali“ používať skôr RÁNO: vitamín C a iné antioxidanty, niacinamide (buď, alebo), peptidy, SPF

Ktoré aktívne látky by sa „mali“ používať skôr VEČER: AHA/BHA/PHA, ALA, vitamín A (retinoidy), peptidy

Článok o rannej a večernej rutine nájdete TU.

Čakať, nečakať?

Ďalšia otázka za milión: treba čakať po nanesení niektorých aktívnych látok? Počula som argument, že treba počkať niekedy aj 20 minút, aby sa neovplyvnilo pH po sebe nanesených produktov. No AK už nejaký produkt ovplyvní pH pokožky, trvá podstatne dlhšie, kým sa koža vráti k svojmu pH v hodnote medzi 5-6 - trvalo by to vyše 2 hodín. A to samozrejme ráno nikto nemá.

Nie, netreba čakať. Maximálne si počkajte pár sekúnd podľa vlastného pocitu, ako to cítite na pleti, že niečo sa potrebuje minútku vsiaknuť a potom na to môžete naniesť ďalšiu vrstvu. Žiadne oficiálne pravidlá neexistujú. Vždy sa treba riadiť vlastným pocitom na pleti.

S kyselinou hyalurónovou sa napríklad neodporúča príliš otáľať, ak sa nechá príliš dlho schnúť na pleti, môže paradoxne ešte viac vysušiť. Treba tú dobrú vlhkosť jednoducho v pleti uzamknúť ďalšou vrstvou.

Ja osobne čakám po hyaluronke možno 30 sekúnd, maximálne minútku, a po poslednej vrstve – SPFku, čakám pár minút, kým sa vsiakne, aby sa mi nepoposúvalo, až potom nanášam makeup.

Dúfam, že vám tento článok trochu pomohol v zorientovaní sa, ako ste si všimli, žiadna z kombinácií (ok, okrem jednej) nie je vyslovene zakázaná, existujú len isté odporúčania na používanie oddelene, t.j.nie v tej istej rutine, väčšinou len kvôli možnému riziku podráždenia pleti.

Určite nemusíte teraz zaradiť všetky aktívne látky, a už vôbec nie naraz, to sa ani nedá a určite to neodporúčam. Naštudujte si čo najviac o jednotlivých látkach (čo-to nájdete aj na tomto blogu), ako sa používajú, na čo slúžia a či sú pre vás vhodné a určite sa časom dopracujete k tej svojej rutine, ktorá vám bude najviac vyhovovať.

S prianím zdravej pokožky,  

Disclaimer: Obsah tohto článku slúži len na informačné účely, nie je určený ako náhrada odbornej lekárskej pomoci, diagnostiky alebo liečby. Ak trpíte akýmkoľvek dermatologickým problémom, vyhľadajte prosím odbornú pomoc individuálne.