Najprv poporiadku. Všetci máme póry - sú normálnou súčasťou ľudskej pokožky. Nikto vás bežne nebude skúmať z takej blízkosti, ako sa večer vy sami študujete v zväčšovacom zrkadle (prípadne vytláčate - nerobte to :)), takže dosť pravdepodobne sú vaše póry úplne v poriadku. Ak ste naozaj presvedčení, že vaše póry sú mimoriadne viditeľné, prípadne zanesené, čítajte ďalej.

Kožný pór je mazová žliazka s chĺpkom. Úlohou mazovej žliazky je produkovať sébum = maz a úlohou tohto mazu je chrániť pokožku. Lenže niektorá žlaza ho môže z rôznych príčin vyprodukovať o čosi viac. Keď sa potom prebytočný maz zmieša s odumretými kožnými bunkami a nečistotami na pleti, vznikne niečo ako zátka, kvôli ktorej mazová žliazka nemôže ďalej slobodne fungovať. Keď sa tento mix nečistôt prepracuje až na pokožku, na vzduchu zoxiduje = sčernie = vznikajú čierne bodky.

Na nose máme viac mazových žliaz ako kdekoľvek inde na tvári, preto tam sú najčastejšie vidieť. Raz a navždy podotýkam: čierne bodky neznamenajú “špinavú pleť” a môžu sa objaviť na všetkých typoch pleti, nie len mastnej.

Poďme k veci:

Čo nefunguje

Internetom kolujú rôzne, viac či menej "zaručené" rady, ako na čierne bodky.

Jablčný ocot, citrónová šťava (všeobecne citrusy), sóda bikarbóna, pepermint, eukalyptus, produkty s alkoholom, obyčajné mydlo, vákuové pumpy, ... Prosím, neriskujte a nedávajte si tieto veci na pleť, nie sú na to určené a nepomôžu, iba ešte zvýšia produkciu mazu.

Takisto ani overwashing nepomôže, žiadnym extrémnym, ani častým čistením “nedosiahnete” dovnútra pórov a nevyčistíte ich.

Detto mechanický abrazívny peeling, ním si len pleť agresívne exfoliujete a podráždite, dovnútra pórov sa nedostanete.

Spanie s makeupom, zanedbávanie čistenia pleti - týmito "prehreškami" si reálne zarábate na čierne bodky.

Čo sa týka pore strips, pásikov na nos, ktoré sa strhávajú a čiernych masiek - tie takisto len exfoliujú už odumretú pokožku na pleti, maximálne strhnú povrch póru, ale napriek wow efektom (keď to odlepíte a vidíte ten uspokojivý „výsledok“), zvnútra vám to pór naozaj nevyčistilo, bohužiaľ.

Čím viac pokožku podráždite a vysušíte, tým viac mazu budú póry produkovať, aby pokožku ochránili = začarovaný kruh.

Čo funguje dočasne?

Ílové masky, ktoré absorbujú prebytočný maz a nečistoty z povrchu pokožky. Môžete si ich dať pred rande, pred špeciálnou príležitosťou, lebo krátkodobo dokážu zlepšiť vzhľad rozšírených pórov, ale neriešia príčinu. Nečakajte zázrak, ani revolúciu, tieto masky fungujú, ale len dočasne.

Ľudská koža je oveľa múdrejšia ako akákoľvek maska a jej dlhodobý stav a fungovanie nezmeníte len tak ľahko za 5 minút.

Čo reálne funguje?

* Kyselina salycilová - jemná beta-hydroxylová (BHA) exfoliačná kyselina, ktorá miluje maz a olej a reálne sa aj dostane dovnútra pórov. Na začiatok môžete skúsiť nejaký čistiaci produkt s touto kyselinou, ale skôr asi výsledky uvidíte s leave-on produktom, teda takým, ktorý sa necháva na pleti. Hľadajte čistú kyselinu salycilovú, 1%, 2%-nú, vhodnú na domáce použitie. Dokáže tiež rozšírený pór časom vrátiť do pôvodného stavu, čím vyrieši aj návrat k normálnej tvorbe mazu. Pomáha aj na milie a na tvrdé, biele vyrážky, ktoré akoby ostávali pod kožou.

Ak máte skôr suchú pleť a zároveň čierne bodky, skúste kyselinu glykolovú.

* Retinoidy/vitamín A - skvelá ingrediencia aj na aknóznu pleť, sťahuje póry a pomaly zlepšuje ich fungovanie. Zároveň je to aj najlepší antiageing! Vitamín A ospevujem všade až-až, viac info o ňom nájdete TU.

* Niacinamide/vitamín B3 - veľmi prospešný vitamín, udržiava póry stiahnuté, zmenšuje ich a podporuje celkovú kvalitu pleti. Účinný doplnok ku kyseline salycilovej a retinoidom.

* Správne a poctivé čistenie pleti – veľmi, veľmi dôležité, nielen kvôli čiernym bodkám - Všetko o čistení pleti

* Ľahšie konzistencie krémov a najmä SPF – gél, fluid, lotion, light krém.. logicky si asi na tvár nebudete chcieť dať krém s konzistenciou masla, ale hydratácia je potrebná pre každú pleť, preto siahajte po ľahších, vodovejších konzistenciách sér a krémov.

* Profesionálna manuálna extrakcia od odborníka, prípadne aj doma, ale naozaj dobre si treba naštudovať, ako sa to robí. :)

Tieto veci preukázateľne dokážu pomôcť, ale chce to čas a konzistentné používanie. Nemajú výsledky za jednu noc, treba im dať šancu minimálne pár týždňov.

Konzistentne používať aktívne látky je kľúčom k zmene - očakávanému výsledku.

Tieto info sú zozbierané od uznávaných zahraničných dermatológov, ktorých sledujem, tak verím, že aj vám pomôžu.

Čiernym bodkám zbohom a majte krásne dni!:)

Disclaimer: Obsah tohto článku slúži len na informačné účely, nie je určený ako náhrada odbornej lekárskej pomoci, diagnostiky alebo liečby. Ak trpíte akýmkoľvek dermatologickým problémom, vyhľadajte prosím odbornú pomoc individuálne.