Ako chrániť bábätká pred slnkom a ako zmyť SPFko z detskej tváričky?

Vymierajú kvôli filtrom koraly? A ako je to s bezpečnosťou nanočastíc?

Nestačia na opaľovanie prírodné oleje?

Ak ma sledujete a čítate, už viete, že 90% zmien na koži je kvôli UV žiareniu. Vrásky, pigmentácie, pokles kontúr. UV odbúrava všetko to dobré v koži, kyselinu hyalurónovú, kolagén, elastín,.. a najmä, môže spôsobiť rakovinu kože. To nie je žiadne bububu na vyvolanie strachu, to sú jednoducho fakty. Treba si uvedomiť, že UV radiácia je potvrdený ľudský karcinogén. Nechcem sa opakovať, veľa informácií nájdete aj v tomto mojom staršom článku: Všetko o SPF a ochrane pokožky.

Poďme ale na najčastejšie otázky spojené s touto témou.


Prečo vlastne „musíme“ používať SPFko denne?

„Sunscreen“, teda produkt na opaľovanie, po mojom SPFko, lebo slovenčina nemá poriadny ekvivalent (a ja odmietam používať výraz "produkt na opaľovanie"), je absolútny základ antiageingu a zároveň ochrana zdravia kože a už dávno dávno to nie sú len produkty na opaľovanie. Starneme všetci bez rozdielu, ale ak sa „vypekáte“ na slnku, starnete podstatne rýchlejšie a po svete chodí veľa živých dôkazov. ⠀

Pre niektorých je to stále záležitosť “len na dovolenku”, aj to len pri mori. Mnohých odrádza aj ťažká konzistencia, čo sa nečudujem, lebo tiež nemusím hutnú bielu masu rozotierať. Našťastie už existujú pohodlné, ľahko roztierateľné a neviditeľné SPF krémy a nie je žiadny problém si taký jeden v lekárni, drogérii, alebo na internete zaobstarať a používať ho denne. Len vtedy, ak vám SPFko dokonalo sadne, ho budete používať denne, preto je dôležité nájsť si to správne.

Samozrejme, nikto vás k ničomu nenúti, je to vaše osobné rozhodnutie, ale keď si to zautomatizujete, stane sa to, že vaša koža dostane viac priestoru na vlastnú opravu, môže si pod takou ochranou “poriešiť” vlastné záležitosti.⠀
Toto si asi naozaj mnohí neuvedomujú. Keď ste veľa na slnku, vaša koža je neustále zaneprázdnená, lebo sa snaží ubrániť škodlivým účinkom UV žiarenia a nedarí sa jej to, nestíha sa obnovovať. ⠀
Práve toto rieši denné SPF, koža zrazu dostáva čas “venovať sa” napríklad hyperpigmentácii, vďaka aktívnym látkam, ktoré môžete zaradiť. Veď s používaním aktívnych látok to ide aj tak ruka v ruke, to už dávno viete, však. Však?

To vážne, aj keď je pod mrakom, zamračené, alebo prší, si mám dať SPF??

Áno, presne tak. 365 dní v roku. Pretože viac ako 90% celého UV žiarenia tvoria UVA lúče, ktoré prechádzajú úplne bez problémov mrakmi, smogom, oknami, odrážajú sa od snehu aj piesku až do dermis, hlbšej vrstvy kože. UVA žiarenie sa „nevypne“, keď je oblačno. Práve UVA lúče sú zodpovedné za hyperpigmentácie a predčasné starnutie. A ešte raz - ak používate aktívne látky...

Na instagrame som nedávno robila malý experiment s UV korálkami, ktoré sú v interiéri bezfarebné a pôsobením UV žiarenia menia farbu. Samozrejme, výsledok bol, že nielen na slnku, ale aj pri zamračenej oblohe sa úplne sfarbili. Ak vás to zaujíma, nájdete to uložené v mojich highlights na instagrame.

Ako často treba ochranu obnovovať?

Ak trávite čas na priamom slnku, tak každé 2 hodiny. Ak medzičasom idete do vody (a SPF nemáte vodeodolné) alebo sa pošúchate uterákom, treba ochranu zopakovať.

Ak to so slnkom nepreháňate a riadite sa zdravým rozumom, vystačí vám aplikácia 2x denne, prvý krát ráno a druhý krát poobede. Napríklad na dovolenke sme tak fungovali aj my, natreli sme sa doobeda k vode širokospektrálnou 50tkou, potom klasicky medzi 11-15.00 hod sme sa schovali, oddychovali a poobede sme sa opäť natreli.

SPF & MAKEUP

Ako vrstviť SPFko a makeup? ⠀

SPF je vždy posledný krok v rannej starostlivosti o pleť, makeup nasleduje až po ňom. Odporúčam nechať SPF produkt minútku vstrebať, aby sa v pleti “usadil”, až potom nanášať makeup- aby ste si ho (SPFko) nepoposúvali.⠀

Nestačí mi SPF v makeupe? ⠀

Ak má makeup, alebo púder aj ochranný faktor, je to síce fajn, ale nespoliehala by som sa na to. Určite nie, ak plánujete stráviť deň na slnku. Makeup si nenanášate ako krém- úplne všade, dávate len tenučkú vrstvu a tým pádom nechráni dosť, takisto púder. Museli by ste si asi tak 7x kompletne napúdrovať tvár, aby ste dosiahli aspoň nejakú ochranu. To číslo som si práve vymyslela, ale chápete pointu.

Napríklad známa Gothamista odporúča makeup cushion s SPF, alebo púder s SPF na reaplikáciu, ale ja osobne to teda nepoužívam, mám rada ľahký a minimálny makeup a nechcem byť celá matná a zapúdrovaná.

Ako teda obnoviť SPF počas dňa, ak mám makeup?

Nikomu sa asi nechce kompletne si robiť makeup nanovo kvôli tomu, aby si obnovil ochranu pred slnkom. Ja to robím tak, že si prestriekam tvár SPF MIST- hmlou. Naozaj veľkoryso, dlho a poriadne to nastriekam, nešetrím. Ani takáto aplikácia ale bohužiaľ nevytvorí úplne súvislú vrstvu, ale určite je to lepšie, ako nič. Pozor, nejde o klasický sprej, hľadajte “invisible mist”, je ich viac na trhu. Aby ste neskončili ofŕkané olejovým sprejom ako ja minulý rok, ehm. Pri sprejovaní pozor na vdýchnutie - vždy vydychujte nosom.

Ja v lete aj tak, ak sa dá, uprednostňujem tieň, skoro nonstop mám vonku slnečné okuliare a široký klobúk. Toto je jedno z riešení, ak nemôžete obnoviť SPF.⠀
Jasné, že som aj na slnku, milujem slnko, ale nevystavujem sa mu cielene na dlhý čas a v lete skoro vôbec nenosím makeup..

SPF & DETI

Ako chrániť pred slnkom BÁBÄTKÁ (0 mes. - 1 rok)?⠀

Používať zdravý rozum. Bábätká jednoducho nepatria na slnko. Všade sa to dočítate, nie je to môj výmysel, že treba čo najviac vyhľadávať TIEŇ, bábo by malo mať klobúčik s dostatočne širokým lemom, aby chránil tváričku, ľahké vzdušné oblečenie, alebo plavkovinový komplet s UV ochranou. Jasné, že keď sem-tam pri kočíkovaní/nosení na bábätko zasvieti ojedinelý lúč, nič sa nedeje, to ani ja neriešim pri dcére.
Deti ešte nemajú toľko melanínu, ich koža je oveľa oveľa tenšia ako naša, citlivejšia. Toto hádam každá matka vníma a intuitívne ovláda, že nenechá svoje dieťa ležať na slnku.

Ak sa bábätko nedajbože spáli, alebo dostane úpal, BEŽTE na pohotovosť. ⠀

Pre bábo staršie ako 6 mesiacov už môžete použiť aj SPFko - hlavne by som sa uistila, že je širokospektrálne, 50+ minerálny filter a neparfumované. Ale aj keď ho natriete, to neznamená, že potom môže byť pol dňa na priamom slnku!

Ak je to úplne nevyhnutné, nejaká výnimočná situácia, môžete dať minerálny filter aj na mladšie bábätká, ale spravila by som vždy najprv patch test (otestovanie tolerancie na malom kúsku kože). Myslite na to, že každým spálením v detstve sa znásobuje riziko vzniku rakoviny kože v dospelosti.

Ja viem, že každého najviac zaujímajú konkrétne tipy, tak aspoň takto: dobré minerálne SPF pre deti do 1 roka hľadajte napríklad u značiek La Roche Posay, A-derma, Avene, Naif, Badger, Bioderma, Weleda.

Ako zmyť SPFko z tváričky dieťaťa?

Najmä na minerálne faktory, ale aj na chemické, väčšinou nestačí čistá voda, preto pri staršej dcére používame ešte uteráčik. Tak ako pri našom dospeláckom double cleansingu, večer pod sprchou, namočeným jemným froté uteráčikom jej prechádzame tvár. Teraz si to už dokonca zvládne spraviť aj sama, len jej pomáhame a vymenovávame časti tváre (ešte líčka, ešte nos ... ) ktoré si má takto pozotierať. Myslím, že nie je vhodné používať na malé deti čistiace produkty, preto volíme tento spôsob, ale ak máte neparfemovaný, hypoalergénny čistiaci jemný produkt bez obsahu mydla, líčka ním môžete umyť, nič sa nestane. Len samozrejte dávajte pozor, aby malo dieťa zavretú pusu a oči.

Nestačia na opaľovanie prírodné oleje?? Veď som čítal/a, že majú SPF až 40…

Nie, malinový, ani kokosový, ani olivový olej NEMÁ dostatočný ochranný faktor. Je to jeden z najväčších mýtov. Neexistuje žiadna štúdia, ktorá by to dôveryhodne potvrdzovala, ak áno, ukážte mi ju prosím vás. (stale čakám a doteraz mi nič neprišlo..)

Je to mimoriadne nebezpečný mýtus a nezodpovedné hazardovanie so zdravím kože, najmä tej detskej.⠀
Táto téma ma veľmi rozčuluje, lebo ak výsledok takéhoto konania môže byť rakovina kože, melanóm, alebo “len” spálenie, rozum mi stojí, že je niekto vôbec ochotný to riskovať.

Trojhodinové googlenie na alternatívnych weboch sa podľa niektorých ľudí vyrovná, alebo dokonca prevýši roky a roky výskumov, štúdií a vedecky podložených a overených faktov..?

Olej z malinových semien má výborné antioxidačné vlastnosti a je fajn na iné veci. Ale UVB faktor má, tak ako aj iné oleje, medzi(!) 1-8, čo naozaj nie je ani náhodou dostatočná ochrana pred celým UV spektrom. Kokosový olej má SPF tiež niekde medzi 1-7. ⠀

Dostatočná ochrana je ŠIROKOSPEKTRÁLNA, aj pred UVB, aj UVA. Práve UVA tvorí vyše 90% celého UV žiarenia a preniká aj cez oblaky, aj cez okná a pred UVA vás žiadny prírodný olej neochráni.⠀
Celé to vzniklo zo zle interpretovanej indickej štúdie, kde bol mrkvový a malinový olej SPOLU s ďalšími ingredienciami testovaný a malo to SPF tých 30-40. Ale medzi tými ďalšími ingredienciami bol aj zinok (minerálny filter) a mýtus, ktorého sa chytili všetci bioeko nadšenci bol na svete.

Čo znamená označenie PPD, PA+++, alebo UVA-PF na produktoch?

Bežné označenie a číslo SPF (Sun Protection Factor) označuje len ochranu pred UVB žiarením. ⠀
Stále ešte neexistuje globálne uznaná štandardizovaná metóda, ako merať ochranu pred UVA, ale existujú rôzne skratky ako PPD, UVA-PF a PA, ktoré vyjadrujú, či a ako produkt chráni pred UVA.
Najznámejšie u nás je asi všeobecné označenie BROAD SPECTRUM = širokospektrálny faktor, alebo PA, za ktorou nasledujú pluská. Čím viac plusiek = tým lepšia ochrana pred UVA. Napríklad, PA+++ znamená, že koža zvládne 8-16x viac vystaveniu sa UVA, ako by zvládla bez ochrany.

Tak mám si teda vybrať chemický filter, alebo minerálny?

To je vaše osobné rozhodnutie, osobná preferencia. Pre deti sa odporúča skôr minerálny filter, ale napríklad mne sa z neho dcéra vyhádzala, takže je to vysoko individuálne a ja vám neodpoviem konkrétne. My od dcérinho 1. roka používame v podstate len chemické filtre, alebo produkty kde je mix filtrov a sme veľmi spokojní.

Chemický = organický = slnečné lúče pohlcuje a neškodnou chemickou reakciou premieňa na teplo

Minerálny = anorganický = fyzikálny filter slnečné lúče viac odráža, ale tak ako aj chemický, tiež vytvára teplo

Veľký rozdiel medzi nimi nie je, chemické filtre vytvárajú len o 5% tepla viac, ako minerálne. Je to tiež jeden z populárnych "mýtov". Aj niektoré chemické filtre odrážajú UV... nie je to čierno-biele.

Určite je lepší akýkoľvek filter, ako žiadny. :)

OBAVY

Chemický filter?? = Zlá chémia!!

Niektorí možno na hodinách chémie nepočúvali, lebo chémia je všetko. Všetko okolo nás, aj voda má svoj chemický vzorec, aj vzduch, aj fyzikálne filtre musia prejsť chemickým spracovaním, kým sa dostanú do finálneho produktu.. Toto je napríklad chemické zloženie obyčajného banánu.

Trochu to zjednoduším, lebo táto téma by vydala na celý článok.

Ak sa bojíme vecí a názvov, ktorým nerozumieme, treba otvoriť slovník, nie zatvoriť myseľ.

Ako je to s ničením morských koralov?

Toto je jedna z najkontroverznejších tém, kvôli ktorej vzniká dosť veľká panika, keď sa potvrdilo, že to, čo nás chráni pred slnkom, zároveň spôsobuje v moriach a oceánoch bielenie a vymieranie koralov. Médiá to odkomunikovali ako „sunscreen zabíja svetové koraly“, čo je trochu (dosť) prehnané. Možno ste počuli, že Havaj už kvôli tomu zakázal dva konkrétne filtre v SPF krémoch.

Áno, keď sa kúpeme, určitá časť krémov sa z našich tiel zmýva, napríklad pri 20 minútovom plávaní sa z tela zmyje cca ¼ krému, čo určite nie je prospešné pre podmorský život.

(Väčšina ľudí si inak natiera menej ako polovičné množstvo, ako je odporúčané na dosiahnutie danej ochrany. Vtedy je to na jednej strane nedostatočná ochrana a zároveň nedosiahnu to číslo SPF deklarované na produkte, ale to je iná téma.)

Treba si ale uvedomiť aj B a pozrieť sa na tento problém trochu komplexnejšie.

Bielenie koralov sa deje v turistických hotspotoch a zátokách, kde pláva v mori naozaj množstvo natretých ľudí. Avšak, najväčšie bielenie a vymieranie koralov sa reálne deje v úplne iných lokalitách, kde ľudia ani nie sú.

Pre koraly je oveľa, oveľa väčší problém climate change- klimatická zmena, emisie, znečisťovanie ovzdušia, zvyšovanie teploty morí a oceánov, čo spôsobuje ich rozsiahle bielenie.

V odborných publikáciách o bielení koralov sa SPF filtre v krémoch vôbec ani neuvádzajú ako jedna z príčin, pretože sú tak zanedbateľné.

Známy morský biológ a odborník na koraly Terry Hughes tvrdí, že SPFká by dal v zozname škodlivých vecí, ktoré robia ľudia koralom, až na 200.-té miesto.

Nehovorím, že to nie je problém, určite to netreba bagatelizovať. Ale ak chcete prispieť k záchrane oceánov a koralov, treba sa sústrediť AJ na iné veci ako plastové slamky a SPFká. Môžete sa snažiť znížiť svoju uhlíkovú stopu, obmedziť jazdenie autom, cestovanie lietadlom, jesť menej mäsa, nekupovať plasty, prejsť na zelenú energiu, voliť si politických zástupcov, ktorí podporujú riešenie climate change.. atď..

Ak už ste na mieste, kde sú koraly, môžete pre ne spraviť ešte tieto opatrenia: dáte si oblečenie/plavkovinové komplety s UPF, použijete vodeodolné SPFko a natriete sa 20 minút pred vstupom do vody, aby krém stihol zaschnúť a lepšie držal na koži.

Potenciálne škodlivé filtre pre koraly: oxybenzone, octinoxate, enzacamene (4-MBC) a čiastočne aj minerálne filtre zinc oxide a titanium dioxide

Bezpečné pre koraly: octocrylene, octisalate, avobenzone, Uvinul T, Mexoryl SX, Mexoryl XL

Ešte nepreskúmané účinky na koraly: Tinosorb S, Tinosorb M, Uvinul A Plus, Homosalate, Ensulizole

Pozor ešte na označenia biodegradable, ktoré sa nerovná reef-safe (ani tento pojem nie je vôbec regulovaný), napríklad minerálne filtre nie sú biologicky odbúrateľné..

Čo je lepšie, nano, alebo non-nano? Sú nanočastice nebezpečné?

Len pre predstavu, veľkosť nano je 1 bilióntina metra, asi ako tenisová loptička oproti zemeguli.

Nanotechnológie umožnili, aby bol napríklad minerálny filter oxid zinočnatý priehľadnejší, príjemnejší na koži, aby vytvoril na koži uniformnú súvislú vrstvu, cez ktorú UV neprejde a nevyzerali by sme pri tom ako duchovia.

Niekoľko štúdií in vitro, aj in vivo už preukázalo, že nanočastice sa nevstrebávajú do krvného obehu. Cez zdravú kožu sa jednoducho nedostanú do krvi. Takisto bolo štúdiami povrdené, že nespôsobujú rakovinu, ani fototoxicitu.

FDA, aj EÚ schvaľuje nanočastice ako bezpečné.

Odporúča sa ale vyhnúť sprejovým SPFkám kvôli riziku vdýchnutia, aj keď štúdie potvrdili, že aj s prípadnými vdýchnutými nanočasticami si imunitný systém poradí.

Ako je to s vitamínom D? Budeme ho mať dosť, aj keď sa chránime pred slnkom?

Jednoduchá odpoveď je áno, ale nie je to čierno-biele. Mám o tom celý výživný článok, kde sa všetko potrebné dozviete: Vitamín D versus SPF

Na záver už len spomeniem moje aktuálne obľúbené produkty, ale je to samozrejme vysoko individuálne, ja som neskúšala všetky na svete a vám môže vyhovovať niečo úplne iné. Nie je to reklama, všetky som mala a pravidelne ich používam/používala som. :)

CeraVe Facial Moisturizing Lotion SPF 25 (nájdete v lekárňach)

ALTRUIST Dermatologist Sunscreen SPF 50 (UK Amazon)

La Roche Posay Anthelios Shaka Fluid SPF 50+

Elizabeth Arden Prevage city smart SPF 50+ PA++++⠀(nájdete v Marionnaud)

SunDance Sensitive Sonnenfluid SPF 50 (dm)

Bioré UV Aqua Rich Watery Essence

La Roche Posay Anthelios XL Comfort Lotion SPF 50+ (na telo)

Avene Hydrance Optimale UV legere/riche SPF 20 (v zime)

Naše detské SPF:

La Roche Posay Anthelios dermo-pediatrics Wet skin gel lotion SPF 50+ (staršia dcéra 3r.)

NAIF Protective Sunscreen with Natural UV filter SPF 50 (mladšia, 6 mes.)

(Ďalšie tipy na značky nájdete uvedené vyššie pri otázke)

Snáď tieto odpovede trochu pomohli, ja vám už len zaželám krásny zvyšok leta a zdravú pokožku, majte sa krásne,

Disclaimer: Obsah tohto článku slúži len na informačné účely, nie je určený ako náhrada odbornej lekárskej pomoci, diagnostiky alebo liečby. Ak trpíte akýmkoľvek dermatologickým problémom, vyhľadajte prosím odbornú pomoc individuálne.